sâmbătă, 24 septembrie 2011

Si patria mea este limba română

                                                  
Basarabie -pamânt românesc.
Daca ai ști, cît de mult te iubesc!
De la mamă ai fost furată,                                         
Si de multe ori  trădată.

Basarabie - draga mea ţară,
Pentru sufletul meu - o comoară,
Ce-o păstrez ca lumină să-mi fie,
Alinare şi o apă vie.
(Elena Padurean)
               Vin cu un gînd bun pentru a aduce tuturor un salut de pe unica insuliță de românism  din Transnistria, numită Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol.
Voi  încerca să scriu despre apărătorii limbii române, ce se afla în ceteatea înconjurată cu sârmă ghimpată,  construită cândva de Ştefan cel Mare, iar acum aflată în mâinile celor care atunci când aud cuvântul  ROMÂN,  ROMANESC  sunt gata să te sugrume.
Limba,  Patria,  Neamul sunt cele mai scumpe cuvinte care există pentru fiecare dintre noi. Fără țară am putea fi asemeni mancurților, iar fără limbă – putem fi pierduți. Când eram mici copii, bunicii şi părinții ne spuneau povești la căpătâi. Povești cu Feţi Frumoşi și Ilene Cosânzene, balade şi snoave. Pe toate le-am auzit rostite într-o singura limbă - limba română. De la leagănul copilăriei a pornit dragostea de țară și de neam. Iar ceea ce este pus în sufletul nostru de mic copil nu poate fi șters niciodata. Acum, când am lăsat în urmă poveștile fantastice și am pășit pragul unei vieți noi, ştiu bine ce înseamnă LIMBA ROMÂNĂ dincolo de Nistru, pentru că au trecut deja 20 de ani de la înființarea școlii româneşti din Tiraspol. În toți acești ani, profesorii noştri s-au dovedit a fi adevăraţi eroi ai neamului românesc. În afară de cunoştinţe, exemplul lor ne-a învăţat să fim rezistenţi şi puternici.
          Cine am fi fost noi fără Mihai Eminescu sau membrii Sfatului Țării care, la 27 martie 1918, declarau Unirea cu Romania, dar și fără cei care și-au dat viața pentru noi în anul 1992. Cred eu,am fi fost asemeni unor pasari rătăcite, care și-au pierdut mama și nu mai știu în care direcție să-și ia zborul. Astăzi, scăpaţi parţial de ghiara comunistă, putem visa la un viitor mai bun. Cel mai mare vis însă pentru noi e să avem libertate!

      Cine sunt EI, ROMÂNII din “rezervația” de la Tiraspol?
Sunt cei ce  visează la libertate, cu toate că sunt înconjurați de veninul separatist care ajunge la oase. Dar nimeni nu-i  împiedică  să se bucure de momentele fericite petrecute pe insuliţa libertăţii, numită Liceul Teoretic “Lucian Blaga”.
Acolo, împreună cu  dascălii lor, copiii români  pot  petrece  cele mai fascinante clipe. Orice sărbatoare  este înfrumuseţată de micul  tricolor, fiindcă, privindu-i culorile aprinse, te convingi că nimic nu este mai frumos decât ceea ce crezi ca-ți aparține.
        Nu-mi este deloc ușor să scriu despre MĂRIA SA LIMBA ROMÂNĂ, pentru că am cunoscut gustul amar al luptei alături de DASCĂLII mei care au trecut și mai trec prin multă tortură și umilință, dar nu au renunţat să apere și continuă să apere cu demnitate limba străbunilor noştri. Am avut de la cine lua exemplu. De la domnul director Ion Iovcev, care nu a cedat în fața separatiștilor. De la doamna Andrieș Tatiana,  profesoară de limba și literatura română, care a pus  baza limbii române  în acest liceu mult incercat.
             Acum, când mă aflu aici în capitala Basarabiei, vreau să pun o  întrebare simplă, la care doresc să aflu răspunsul de la unii demnitari. Ce înseamnă pentru domniile lor ROMÂN,  ROMÂNESC,  ROMANISM?  Încerc  să-mi imaginez cum ar răspunde o parte dintre cei care se află la conducerea țării și un simplu profesor ori un elev care au trecut prin mâinile securității smirnoviste. Nouă, românilor din Tiraspol, nu ne este greu  să răspundem la această întrebare, pentru că  suntem  cei care am insusit  graiul românesc odată cu primele cuvinte. De  aceea știm bine că limba pe care o vorbim în familie și la școală este limba română, iar „demnitarii” de la Chișinău  vorbesc despre  “limba moldovenească” pentru că așa i-au învățat cei care le dau banii.  Să nu uitam ca Iuda a procedat la fel atunci cînd l-a vândut pe  Iisus Hristos.  Nu am decât să-i  compar cu veneticii separatiști, pentru că ei  nu mai știu de unde le vin rădăcinile, iar demnitarii noştri, din câte am observat, s-au mancurtizat  si  nu mai doresc să recunoască limba în care au vorbit străbunii lor.
         Memoria mă duce la anii  când eram copil și nu înțelegeam multe lucruri, dar știam bine prin ce au trecut profesorii și elevii  liceului românesc, prin câte am trecut eu alături de familia mea care a stat mereu la straja LIMBII  ROMÂNE,  aici la Tiraspol.
     Fiind aruncați în stradă și trecând prin cele mai criminale metode, dascălii  noştri au rezistat tuturor  presiunilor și fărădelegilor.  Ei au dovedit lumii întregi că limba română există și nu trebuie să-ți fie frică s-o vorbesti, pentru că nu ai furat de la nimeni cuvinte schimonosite, ci, dimpotrivă, vorbești în limba ta curată.
Limba română pentru noi înseamnă devotament, pentru că trecând prin intimidările cazacilor și securității de la Tiraspol elevii și profesorii au păstrat dragostea de tot ce avem mai scump: neam, istorie şi o ţară.
Grație dascălilor noștri am reușit să rezistăm pe unica insuliță de românism din Tiraspol, pe care aș numi-o INSULA LIBERTĂȚII. E singurul loc unde te poţi exprima în limba română. Aici poți asculta cele mai frumoase doine și balade, pentru că ele sunt interpretate în limba română. Anii trec și multe amintiri frumoase vor rămân în sufletele noastre. Dar cel mai important lucru: dragostea pentru limba română pentru că este tot ce avem  mai sfânt.
           Mă închin în fața Dascălilor mei, pentru că ei nu au cedat atunci cînd din partea separatiștilor  li s-au propus bani si apartamente,  în schimbul trădării. Ei nu au cerut nimic, iar pentru ceea ce fac, o fac din dragoste pentru limba română, noi le suntem recunoscători.  Ei merită pe deplin să fie numiți  adevărați EROI și VEȘNICII APĂRĂTORI ai LIMBII ROMÂNE, acolo unde împotriva lor este ridicată arma ei luptă cu puterea cuvântului și sunt convinsă vor reuși să aducă dreptatea si pe meleagurile Transnistriei.
Inchei gandurile mele despre limba română cu cuvintele lui Nichita Stănescu, un mare poet al României, care spune ca „patria mea este limba română. Ocrotește-i, Doamne, pe români, tara și limba lor.

 Elena Padurean-Tiraspol 2011



6 comentarii:

  1. Un execelent articol am citit Elena. Este o dovada a regulii ca atunci cand alaturi de talent, pui mult suflet , interes - reusesti!
    Voi urmari cu atentie postarile pe acest blog.

    RăspundețiȘtergere
  2. ....puterea cuvântului și sunt convinsă vor reuși să aducă dreptatea si pe meleagurile Transnistriei.... Un articol foarte bun!
    De s-ar intoarce Stefan, Eminescu sa vada ce se face.
    Limba romana are nevoie de sustinatori atat din partea guvernantilor Moldovei, cat si din a celor din Romania, dar vad ca nu se grabesc sa o faca. Copii au nevoie sa invete in limba romana. Haideti sa-i sustinem!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Complimente Elena! Acest frumos articol este scris din inimă. Danilo Zongoli

    RăspundețiȘtergere
  4. Apreciez mult ce fac dascalii romani din Tiraspol si cum trec ei peste toate neajunsurile,din pacate nu se intampla si in mult iubita Romanie acelasi lucru ,pt ca cel mai important lucru in viata unui om este educatia.
    Si uite asa apreciez pe voi cei care sunteti romani pe o insula plina de neadevaruri.
    Ramaneti mereu romani !

    RăspundețiȘtergere
  5. Raman ei romani pentru ca primesc si iau totul de la dascalii lor.numai ca unde sunt cei de la guvernare sa le vada problemele?cine stie citi copii din scolile romanesti din transnistria au fost admisi la studii cu bursa?ii poti numara pe degete.iata ce a facut si alt "ministru" al educatiei.pe cei din scolile rusesti i-au luat la bursa si cu camin asigurat.fiind admisi la facultate in baza scolii generale,ca exceptie.dar copii care suporta batjocura smirnovista au toate privilegiile la chisinau.unde-i dreaptatea/ sarmanii copiii siprofesori. ma inchin in fata lor.si brav, elena!

    RăspundețiȘtergere
  6. Limba este tezaurul cel mai de pret pe care îl mostenesc copiii de la parintii lor, depozitul sacru lasat de generatii trecute si care merita sa fie pastrat cu sfintenie de generatiile ce-l primesc."
    Vasile Alecsandri

    Limba romana: Inspirata de la natura, daruita de Dumnezeu
    http://foc-in-agora.blogspot.de/2012/03/limba-romana-inspirata-de-la-natura.html

    RăspundețiȘtergere